Огледало на Успеха
Българска версия English version
Каталог на успелите Философия на успеха Навигатор на успеха TV предаване
 
 

 
 

Как да стана успяваща и хармонична личност

 

 

 

 

 КАК СЕ СТАВА УСПЯВАЩА И ХАРМОНИЧНА ЛИЧНОСТ

Уважаеми Дами и господа,няма по безполезно и загубено време от това, изразходвано за отмъщение. Непрекъснато си задаваме един и същ въпрос.
- Какво загубихме ?
Необходимо е вече да си зададем въпроса
-Какво да направим в новите условия за да живеем успешно и щастливо? Да спечелим от промяната.
За голяма радост в днешния свят, в новия век, не само труд е необходим. Необходимо е знание, както вече подчертахме в предните студии, то е сила. Наред с другите знания е необходимо познание по философията на успеха. Успехът не търпи повторение. Основни принципи: Първият винаги печели. Защитавай своя периметър на действие и не допускай ласкателите и другите да определят насоките ти на развитие.
Необходима е индивидуалност, съобразена с основните принципи на развитие на обществото.
Какво трябва, ние гражданите на република България да направим,
за да имаме успешен и хармоничен живот?
Отговорът е работа в няколко направления.
І. Да имаме изискване към себе си. Да търсим причините за личните си неуспехи в самите нас.
ІІ. Да имаме изисквания и да упражняваме контрол към държавата и управляващите. Да кажем стоп на политическите манипулации. Да си създадем принципи и правила по които искаме да живеем, критерии за оценка работата на управляващите. Ликвидиране на дирибейщината и своеволията на власт имащите .
ІІІ. Да водим здравословен начин на живот.
След като се запознахме със законите, принципите и правилата на успеха остава да ги приложим в собствения си живот. Да ги превърнем в навик.
Как може да стане това?
Това най лесно и бързо може да се осъществи като се използва технология за изграждане на успяваща и хармонична личност. Разработка на личен план за успех.
-О, Технология, личен план за успех. Звучи много,много сложно - ще си помислят някои.
Нищо подобно.Необходими са само силна вяра че можете, силно желание да го искате и да действате стъпка по стъпка за неговото постигане.
Е, може ли човек да не иска да е успешен , да не иска да изживее живота си хармонично и щастливо?  Ето и пътя.
По първото направление
1. Научете се да планирате собствения си живот. “Човек, който има цел и действа по план някак си сам привлича възможностите към себе си” Н.Хил. Сам разбираш, защо трябва да имаш план на собствения си живот.

2. Определете своята основна жизнена цел и нещата, които искате да
притежавате. Представете си ги визуално. Почувствайте ги, насладете им се.
3. Намерете мотив,който да ви стимулира и движи по пътя на успеха.
Парите са важни, но не могат да бъдат такъв . Истинския мотив може да бъде самоуважението .Самоуважението от добре свършената работа, от изпълнението на обществено значима цел. Форд си поставя за цел да промени Америка. И го постига. Човек без инженерно образование, но със силна воля ,интуиция ,не приема неуспеха , не се съобразява с каквито и да са ограничения. Резултата не закъснява. Не само Америка, целият свят го признава. Ботев,Левски посветиха живота си на една идея - свобода . Дадоха най святото живота си за нея с чувството на изпълнен дълг.

4. Съсредоточете се върху целта. Отделете необходимото време за нея. Разработете си план нейното постигане.

5. Устоявайте, борете се за своята цел. Постигането на целта е невъзможно без борба. Борбата калява волята и характера на човека. Прави индивида победител.
6. Бъдете гъвкав. Правете компромиси. Адаптирайте се към бързо променящите условия.

7. Бъдете много търпеливи. Много хора се отказват на крачка от успеха. Виждаш ли тази електрическа крушка. А знаеш ли каква е цената за съществуването й. Необходими са били на Едисон 10000 опита, за да блесне светлината за нас. Едисон не се отказал,  а с търпение и последователност постига голям успех и получава слава и признателността на целия свят. А Лев Николаевич Толстой преписва 9 пъти Война и мир за да създаде своя шедьовър. Вярвам, че сами се убедихте от значението на търпението.

8. Бъдете последователен.

9. Бъдете ентусиаст .”Ентусиазмът е по силен от интелекта”- казва Айнщайн

10. Контролирайте мислите си. Живейте с мисълта за успеха. Насочвайте ума си към целта, която сте избрали. Мислете позитивно, моделирайте съдбата си. Човешкият ум е надарен със способността да мисли, мечтае, да се надява, да вдъхновява, да се бори и управлява своите действия за постигане на поставяните цели.

11. Управлявайте мислите си като ежедневно се мотивирате към действие,търсете връзки с позитивно настроени хора, давайте постоянни команди на ума си за това, което искате да постигнете, това, което искате да бъдете т.е самовнушавайте си това, което искате да се случи. Позитивно мислещия човек превръща препятствията в стъпала към успеха.

12. Мислете точно. Ефективното мислене изисква изучаване на фактите, които могат да бъдат потвърдени. Отделяне на фактите, които могат да послужат на целите ви, проучване на мнението на другите и вземане на решение .

13. Мечтайте.

14. Изградете си действена вяра.

15.  Научете се и живейте своя живот.Себереализирайте се .

Себеопознайте се. Опознайте себе си дo съвършенство. Това, което искате да правите трябва да отразява вашата същност.

16. Научете се да търсите съдействието и съпричастността на другите хора.

17. Научете се да се вграждате, да изграждате и да работите в екип. Вашето семейство представлява също един екип. От тук трябва да започнете. Ефективното и щастливо семейство е солидна база за успешен личен живот.

18. Бъдете оптимисти. Оптимизмът е умствена нагласа. Ако го практикувате ще постигнете по висок успех. Вместо да се тревожите за лошите неща, който в повечето случаи не се случват , по добре изброявайте и мислете за добрите неща.

19. Самодисциплина. Използвайте по голяма част от времето за постигане на целта.

20. Справете се със страховете. Страхът има положителна роля. Помага да сме по внимателни и взискателни .Страхът има и отрицателна роля. Той е най голямото препятствие за постигане на успех. Необходимо е да се търси баланс между двете роли.

21. Научете се да вземате бързи решения. Необходимо е да гледате бъдещето с широко отворени очи, да анализират, да претегляте фактите и да вземате решение. Съществува една максима, всяко взето решение е по добро от отложеното.

22. Използвайте интуицията си при вземане на решение.Нашето шесто чувство ни дава информация, знание ,които не можем да получим с нашите 5 сетива.

23. Използвайте личния си магнетизъм.

24. Правете си самореклама. Не се притеснявайте да показвате своите постижения каквито и да са те малки и големи.

25. Контролирайте собствените си реакции.

26. Изчистете ума си от негативна информация. Всичко, което води до страх, гняв, злоба, завист, алчност, егоизъм, отмъстителност. Отмъстителния човек е нещастен.Отмъщението е като бумеранг. Връща се при онзи, който го е изстрелял.

27. Извоювайте повишението си.
 А вие :
Имате ли цел в живота?
Планирате ли времето си?
Мечтаете ли? 
Сбъдват ли се мечтите ви? 
Вярвате ли в истината и справедливостта?

Това са общите правила. Можем да ги използваме при изграждането на нашата формула за успех, която да съответства на нашите национални особености, на днешните условия и особености на развитие на държавата и света. Необходим е тласък, силен мотив за достигане на успех и ново позициониране на страната ни. Необходимо е не да следваме, а да бъдем новатори в бързо променящия се свят. Когато догонваме трудно, почти невъзможно е да изпреварим, но когато си поставим цел ще намерим начин да я достигнем.
Въпросът, който следва да си задаваме е какво да направим за да имаме стандарт на живот по-висок от този на напредналите страни? А не кога ще стигнем европейците? На този въпрос европейската банка начерта 2 сценария Песимистичен- никога, ако ръстът на производителността на труда нараства с 2% и оптимистичен след 40 години ако ръстът е 5%. Верни ли са тези ,начертаните ни от други ,сценарии? Можем ли да ги опровергаем и да докажем, че техните предвиждания няма да се сбъднат. Моят отговор е  Да ! Можем . Защото България има силни, умни и творчески личности. Те могат,Те искат Те ще го направят. Така ще постигнем мечтания стандарт на живот и уважение в съюза към който се присъединихме. Не с хленчене, не с просене, и с непрекъснато жалване в Брюксел, а с борба и достижения ще спечелим уважение и достойно място в европейската среда. Това може да стане с поставяне на цели и разработката на национална стратегия за развитие на страната. Само така можем да постигнем по високи резултати от дейността си, да издигнем имиджа и просперитета на страната си. Отново да се възродим и да възкръснем от пепелта. Искаме и вашите мнения по този въпрос, драги читатели. Какво трябва да направим за да постигнем това? Не забравяйте, че мисълта се материализира чрез вярата, желанието и действието. Затова нашето кредо е Аз мога, Аз искам,Аз правя. Приемете го и вие. Когато то стане кредо на всички нас ще получим това, което искаме.

По второто направление.
Освен изискванията към самите себе си трябва да имаме ясни и точни изисквания към управляващите и политиците. Да се научим да разпознаваме стойностните и честни хора и да ги подкрепяме в дейността им.
Какви принципи трябва да спазват политиците и управляващите за да може да се работи успешно и ефективно? Ето някои от тях .Вие може да добавите още.
Да носят отговорност за действията си, да няма разминаване между думи и дела
Да защитават и пазят интересите и достойнството на народа и страната си.
Да имат необходимите знание и квалификация за заеманите от тях длъжности. Това да е критерия, а не политическата принадлежност на индивида.
Бързо отстраняване на случайно попадналите и не можещите да се справят  със задълженията си специалисти.
Недопустимост отделни контролиращи органи да си измислят правила и изискване по тяхно усмотрение с цел получаване на пари.
Отстраняване на корупцията с ясни правила и прозрачност на действията.
Основен критерий за оценка да станат резултатите от дейността , а не критикарстването, оправданията и търсене на причините в някой друг.
Строг контрол върху чиновническата дейност и управляващите, от обществени и граждански организации.


По третото направление.
Не на последно място, а на първо е воденето на здравословен начин на живот.
Бъдещето е на профилактиката , на здравословния начин на живот и активното дълголетие. Нашият организъм има неограничен потенциал от физически и духовни възможности. Може ли да ги използваме ? Да си осигурим “живот без болести”, както казва Г.Шаталова. Но можем ли да постигнем това?  Отговорът е прост.  Да! Ако се научим да живеем природосъобразно и отделяме необходимото време за нашето здраве. Здравословния начин на живот изисква воля и постоянство. Има своя цена. И трябва да сме готови да е платим.
За тази цел ще ви приведа мненията на изтъкнати учени специалисти в тази област.

Н.Амосов. “За да бъдеш здрав са необходими собствени усилия, постоянни и значителни. Те не могат да бъдат заменени с нищо. Човекът, за щастие, е толкова съвършен, че почти винаги е възможно да си върне здравето. Необходимите усилия нарастват с възрастта и задълбочаването на болестите. Не се надявайте на медицината. Тя лекува не зле много болести, но не може да направи човека здрав.”

Галина Шаталова.” Първата стъпка по пътя към здравето трябва да стане изцелението на душата, изчистването от мръсотията на жестокостта, злобата, завистта, страха. Най краткият път към това е единението с природата.”

Пол Брег.”Що се отнася до продължителността на нашия живот, то тя, навярно, не е фиксирана на границата на седемдесет или даже на сто и шестдесет години, а се определя само от този момент, когато ние сами няма да поискаме повече да гледаме към бъдещето.Така че аз мисля, че имаме достатъчно основание да заповядваме на старостта да почака. Това е и предизвикателство , и залог за победа.”

Херберт Шелтън.”Всяка болест е болест на целия организъм, а не на отделен орган. От тук и задължително комплексно въздействие върху целия организъм чрез естествени методи”

Дейл Карнеги.”Ако искате да си изработите настройка на ума ,която ще ви донесе покой и щастие,изпълнявайте първо правило: мислете и се дръжте жизнерадостно и вие ще се почувствате жизнерадостни”

Луиза Хей.”Вярвам, че всичко в живота започва с мислите. Какъвто и да е проблемът, нашите преживявания са външни последствие от нашите мисли. Всяка наша мисъл създава нашето бъдеще”.

Людвиг Корнадо/1465 1566/ на тридесет годишна  възраст тежка болест го приковала на легло. Чрез специална диета и строго въздържане от чревоугодничество успява да се вдигне на крака. На преклонна възраст той написал; “Бедна, нещастна Италио, нима не виждаш, че смъртността от лакомия всяка година отнася повече жители , отколкото опустошителната война”.

Ключ към здравето от Ефим Кушнер.В стихотворна форма изразява философията на Брег за здравословен начин на живот
Щом живееш като Брег,
жив и здрав ще си цял век.
За съдбата си грижлив,
втори век ще си щастлив.
Да ти е сърцето здраво,
всеки ден да е по- младо,
ставай с първите лъчи,
на открито потърчи .
Който физзарядка прави
вечно ще е с крепко здраве
край на мързел и умора
работата ти е спорна.
На пушачеството край,
чесън яж,пий билков чай,
тлъсти ястия дотука,
наблегни на зеленчука.
Тъй ни учи Брег,
славен с мъдрости човек.
Сто години е живял
и това ни завещал.
 

Нагоре

 
 
Powered by VIB solutions - Web design, web development, SEO and marketing...