Огледало на Успеха
Българска версия English version
Каталог на успелите Философия на успеха Навигатор на успеха TV предаване
 
 

 
 

Тайните на успеха

 

 

Какво представлява успехът ?

 
Всеки има своя отговор на този въпрос. На вашето внимание ще представим  вижданията на някой  велики мислители от древността до наши дни.
Още Конфуции  е казал”Във всички неща успехът зависи от предварителната подготовка". А според Сервантес “усърдието е майка на успеха”., ” Справедливият успех е велика наслада”- според Едгеворт . “ Кое е по- важно талантът или трудът? А кое колело на велосипеда е по-важно предното или задното” е отговорът на  Б. Шоу на този въпрос.
Стара пословица гласи, че несполуките са път към успеха.
"Успехът винаги и навсякъде започва с една дума : решителност" -според А.Касон.
"Животът учи само тия, които го изучават"- казва В.О. Ключевски
"Най-плодотворното от всички изкуства е изкуството да се живее добре"- според Цицерон.
"Животът е изкуство, в което хората често остават дилетанти "-казва Кармен Силва
"Нищо не струва онзи, който не е полезен на никого"- според Декарт
 Според Айнщайн "Успехът е труд плюс търпение.И друго важно да си държиш устата затворена!" "Човешкият живот е като каране на колело.Трябва да вървиш напред за да пазиш равновесие."-според Уинстън Чърчил.
"
Успехът е способност да вървиш от един неуспех към друг, без да губиш ентусиазъм"-според Уинстън Чърчил
В  Българския тълковен речник намираме  следното определение за успех:
1.Сполука в начинание, сполучливо постигане на цел.Усилията ни се увенчаха с успех. Желая му успех. Завърших курса с успех.
2.Признание, одобрение, положителна оценка на резултат. Пиесата има успех. Шумен успех.
3.Оценка на знания. Добър успех. Лош успех. Повишавам си успеха .
И така в определението за успех се очертават три компоненти: цел, резултат и знание.Те са в взаимна връзка и зависимост. Ето как се представят те:
-Аз съм целта, който ме уважава и следва винаги постига успех. Няма по важна от мен.
-Аз съм резултата. Обичам тези, които посвещават живота си на мен .Затова те не съжаляват, защото богато ги възнаграждавам. И в никакъв случай не съм по-маловажен от вас,- госпожо цел.
-Аз съм знанието, който ме усвоява и прилага, винаги постига целите си и има добри резултати. Радва се на успешен и щастлив живот. В мен има скрита сила. Затова съм много важно. Проправям пътя към  успеха.
Спорът е безсмислен. Целта, резултата и знанието- сте в основата на успеха.
-А къде оставаме ние?
- Кои сте Вие?.
- Как кои? - Не по-малко важните за постигането на успех: Амбиция,  Мечти, Вяра, Вдъхновение, Силно желание, Мисъл, Самовнушение, Увереност, Емоция,  Интуиция, Самодисциплина, Въображение, Решимост, Конкретен план за действие, Екип за постигане на целта и т. н..
-Но къде сте Вие?
-Ние сме скрити във всеки човек и се проявяваме с различна сила в живота му. Ние сме тези, които правим  от хората успяващи, губещи и гении. Убедихте ли се, че нашата роля е голяма?  Затова сме изписани с големи букви и ще се представяме по отделно пред вас .
 И така успехът е верига от цели, които човек си поставя и постига в своя живот. В зависимост от значимостта на целите за обществото се определя и приноса на човек в общия успех на нацията, на държавата .  Норберт Винер подчертава, че 5% от учените дават големите достижения. А останалите ?  Останалите 95%  дават средата, в която те се създават.Така че всички постигнати успехи големи и малки, с обществена и индивидуална значимост са   важни и оформят  общия успех на отделната държава и на света .Следователно, за да вървим напред и да има смисъл нашия живот, е необходимо да си поставяме лични  цели и цели  с  обществена значимост.
Вие правите ли така , уважаеми читатели?
Кой е източникът на успеха 
?
Този въпрос вълнува всички нас. Отговорите, които всеки си   дава, са много различни.  Те най-често са свързани с  външната среда. Обикновено   причините за неуспеха търсим извън нас .Тава са  причини, които ни се иска да бъдат. Те скриват истинските . Тези причини, изключват нашето поведение. Истинската причина е, че именно нашето поведение лежи в основата на нашия успех. Трябва да запомним едно, че източникът на успеха се крие в нас самите. Източникът на успеха е нашият ум, нашата умствена нагласа и мисловна дейност. Те ни правят  победители, губещи или посредствени в живота хора. Като потвърждение на тази мисъл ще ви запозная с едно стихотворение от неизвестен автор,  изразил силата на  мисълта, самовнушението и увереността.

Ако мислиш “сразен съм”,сразен си.
Ако мислиш “ не смея”, не смееш.
Ако казваш “бих искал” но си мислиш “не мога”,
просто няма как да успееш.

Ако мислиш, че губиш,”загубен си”
ще ти каже светът без упойка-
успехът се крие в твоята воля
и е в умствената ти настройка.

Ако мислиш “назад съм”, назад си,
който мисли високо, не пада.
Просто трябва да бъдеш напълно уверен
щом си тръгнал да дириш награда.

Не най-силният, нито най-бързият
обезателно грабват залога,
но човекът, който печели играта,
е тоз, КОЙТО МИСЛИ “АЗ МОГА”

Какво означава това?
-Тава означава, че ние сме творци на собствения си живот и какъв ще бъде той зависи само от нас !
Така ли е , уважаеми читатели?  Ще бъдем благодарни да чуем вашите мнения. 
С какво се измерва успехът ?
 Сложен въпрос. С много отговори.  С пари?  С власт? С известност? Със слава? С конкретни постижения?
За различните хора, възрастови групи, националности и държави, успехът има различни измерения. Най-често успехът се свързва с парите. Според мен парите са само средство за постигане на хармоничен и щастлив и успешен живот. Парите са нещо като здравето, ако ги имаш си независим и свободен да правиш каквото искаш, да живееш по-добре, да удовлетворяваш  богато и по-качествено своите нужди.  Братята Евлоги и Петко Георгиеви са имали достатъчно пари да ги поставят в служба на едно велико и благородно дело. Благодарение на него днес имаме нашия университет. Така те оставиха имената си в историята. Парите не са без значение. Но не са решаващи. Ако си без пари, но с остър ум, добро здраве, воля, амбиция, находчивост и желание да създадеш, да направиш нещо значимо, за себе си и за поколенията, можеш да го направиш и да постигнеш успех . В историята има много примери на хора, посветили живота си на една идея, борили са се за нейното защитаване и утвърждаване. За нея те са изгаряли на кладата  като Галилео Галилей, Джордано Бруно. Има още  много  други примери от човешката история, на които нямаме време да се спираме в момента. Има ги и в нашата история . Ярки личности, като  Ботев,  Левски, Хаджи Димитър, Караджата, Раковски и т.н. хилядите знайни и незнайни герои дали живота си за правда и за  свободата. Какви хора са те?  Успешни хора ли са? Те са гении. Техният успех има непреходно  национално и световно значение. Нещо, което не може да се купи с пари.
”Тоз, който падне в бой за свобода ,той не умира”. Така Христо  Ботев е оценил, собствената си саможертва и  саможертвата на хората, двигатели на човешкия прогрес.

И така успехът има различни измерения и те са в пряка връзка с конкретната цел, която сме си поставили в момента.
Няма създадена система, в която човек законно да забогатее , без да вложи максимално всичко от себе си. Успехът е егоист. Обсебва те всецяло. Иска напълно да му се отдадеш.  Това,  драги читатели, да запомним и  да помислим . Даваме  ли  всичко възможно от себе си? Готови ли сме да постигаме успехи?
Ще чакаме вашите мнения  и по този въпрос.
Защо едни личности постигат успехи в живота?
Този въпрос вълнува всички  нас? Почти всеки е наблюдавал хора, които получават всичко каквото пожелаят, всичките им действия завършват печелившо, като че ли във всичко получават оценка 6. И всеки има някакво обяснение. И къде го търсим?  В самата  личност или в някакви външни причини. Нека си признаем честно намираме ги почти винаги извън личността. Дали сме прави? Дали това е така? Теорията за успеха доказва, че причините са в психическата настройка на  личността. Крайъгълният камък на философията на Наполеон Хил е ,”всичко, което умът може да си представи и да повярва , може да бъде постигнато.”  Какво означава това?  Причините за успеха и неуспеха се крият в нас. Всичко е в нас. Започва от нас. Тук трябва да насочим нашето внимание.
Съгласни ли сте, уважаеми читатели?
 


Какви качества притежават успяващите хора? Какъв е техният секрет?
Тези хора са уверени в себе си. Поели  са отговорността  за живота си .                                                        Определили   са  си ясни цели.  Разработили са  план за тяхното постигане. Всекидневно  актуализират плана си  съобразно променилите се  условия. Вярват в собствените си сили. Никога не се отказват. Не допускат негативни мисли. Не се съмняват в своите успехи. Дават всичко от себе си. Не допускат външни фактори да ги отклоняват от дейността им. Упорити и последователни са. Те не търсят извинения за сполетелите ги неудачи. Не се оплакват. Винаги са позитивно настроени. Затова и успехът ги съпътства!
Постигането на успех може ли да се научи?
Човешкият живот трябва да е успешен. Да  може да дадем собствения си принос в човешкото развитие,  да оставим отпечатък  за нашето пребиваване на този свят. В 21 век това не е възможно да стане само по интуитивен път. Необходими са знания , опит за да бъдем конкурентни и успешни. Днес, постигането на успех и хармоничен живот, трябва да се учи.
Всяка личност се  ражда с  определена даденост.  С едни или други способности. Призвана  е да ги използва в своя живот. Затова първото нещо, което следва да направим , е да определим собствените си  природни даденост и приоритети. За всичко това са необходими определени познания . Както вече подчертахме знанието крие в себе си потенциална сила и лежи в основата на успеха. То трябва да се усвоява и прилага в управлението на собствения житейски път.
Съществуват толкова пътища за постигане на успех, колкото може да роди човешкото въображение. Възможностите днес са неограничени. Ние трябва да се възползваме от това. Необходимо е да можем, да  искаме и да правим.
Кои са законите, които управляват успеха?


Всеки процес, който протича във времето, е подчинен на закони, правила и принципи. Успехът като такъв процес не прави изключение.
Хайръм Смит е извел 10 закона , които управляват  успеха. Прилагането им в живота помага да постигнем целите си без да нарушаваме вътрешния си мир.
Кои са тези 10 закона.?
Първите 5 закона са свързани с организиране на времето. Те са:
Първи закон. Контролирайте живота си както контролирате времето си.
Втори закон. Ръководните ценности са основата на личния успех и реализация
Трети закон. Вътрешен покой се постига, когато всекидневните дейности, отразяват съкровените ценности на личността.
Четвърти закон. Постигането на каквато и да е значима цел изисква да се напусне зоната на удобството.
Пети закон. Системното всекидневно планиране осигурява повече време и увеличава съсредоточеността.
Вторите пет закона са свързани с управлението на живота. Те са:
Шести закон.Поведението е отражение на това, в което наистина вярваме.
Седми закон. Потребностите се задоволяват, когато убежденията съответстват на действителността.
Осми закон. Отрицателното поведение се преодолява чрез промяна на погрешните убеждения.
Девети закон. Самовнушението трябва да дойде от вътре.
Десети закон. Колкото повече давате, толкова повече имате.
В следващите студии ще разгледаме всеки закон по отделно и тяхното действие като  система .
Учението за успеха  има за ръководно начало редица принципи.
Кои са  тези принципи на успеха?
Наполеон Хил е извършил широко задълбочено проучване на видни личности и компании, които са постигнали успехи и на тази база е обобщил и извел 17 принципа на успеха. Философията на Хил се прилага от много години и носи успехи на тези, които са е изучили и я прилагат в своя живот. В тази студия ще се запознаем  накратко с принципите на успеха . По късно ще   разгледаме всеки поотделно. Добре би било тези принципи да се  запишат и да се запомнят. И най-важно да се използват  при решаване на собствените задачи и проблеми. Паметта има способността да забравя, затова  e необходимо   да се преглеждат  системно. Да  се сверява посоката на собствените  действия. Дали са в правилна посока?  И така  кои са тези принципи?
1.Поставете си ясна цел с положителна психическа нагласа.

2.Създайте си двигателно ядро
3.Изградете се като магнетична личност
4.Използвайте действената вяра.
5.Давайте повече от себе си.
6.Създайте си лична инициативност.
7.Изградете си положителна психическа настройка.
8.Овладейте ентусиазма си.
9.Спазвайте самодисциплина.
10.Мислете прецизно.
11.Контролирайте вниманието си.
12.Вдъхновявайте  към  работата  в екип с положителна психическа нагласа.
13.Учете се от успехите и пораженията.
14.Развивайте в себе си творческо проникновение.
15.Грижете се за здравето си.
16.Планирайте времето и парите си.
17.Използвайте космическата сила на привичността
.
Освен законите и принципите , успехът се подчинява и на определени правила.
Философията на успеха се основава на редица правила, които показват как да  се постъпва при определени ситуации , за да се постига успех. Хората са различни. Те имат свои способности, чувства, мечти , желания, воля и т.н. Всеки човек е уникален, но изложените правила ще помогнат на тези, които ги приложат в практиката си. На тази база те ще си изградят и свои собствени правила. Правилата не само не потискат самостоятелната дейност, напротив те я предизвикват.
Кой са тези основни  правила?
Тези правила се отнасят до  здравето,  характера, ума, жизнените  цели, амбицията, вярата, волята, шанса, работата, навика, въображението и т.н. Те, подробно ще бъдат изложени в отделни студии.Тук само  посочваме някой от тях.
Пази здравето си както пазиш зеницата на окото си.
Развивайте и усъвършенствайте чертите на характера си.
Проявявайте лична ангажираност при изпълнение на задълженията си.
Мисли и действай винаги с положителна нагласа.
Воля има само този, който може да се преобрази. Волята винаги трябва да има направление.
Поставяй си далечни ,близки и ежедневни цели, защото на човек, който знае къде отива и светът му дава път. Не бива да се забравя, че и бедността и богатството са рожба на мисълта.
Искайте, и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори. Помага се само на онзи, който помоли за помощ.

Драги  ЧИТАТЕЛИ, така студия след студия на сайта”Огледало на успеха”, вие ще научавате как да станете обаятелна , привлекателна и успяваща личност. Не е лесно. Причината е, че подценяваме лесните и на пръв поглед, като че ли не толкова важни неща. Психическата нагласата за постигане на успехи, щастлив и хармоничен живот  трябва да се укрепва и развива всеки ден, докато  се превърне в навик.
Имаме ли тази  психическа нагласа за постигане на успех?
 Ако е така, седнете и приоритетите  си  определете. Време не губете приоритетите си по важност оценете. След това ги подредете   и жизнено важните от тях  отделете. На лист хартия ги запишете, на видно място ги сложете, сутрин и вечер ги четете.
Задавайте  си и търсете отговори на следните въпроси:
Какви са успяващите личности?

Могат ли неудачниците да преминат в категорията на преуспяващите хора?
Каква е ролята на психическата нагласа за постигане на успех?
Какво ни липсва на нас българите да бъдем успешни като личности и като нация?
Чакам вашите мнения и философски разсъждения.
Доц.д-р ик. С.Касабова

Нагоре

 
 
Powered by VIB solutions - Web design, web development, SEO and marketing...