Огледало на Успеха
Българска версия English version
Каталог на успелите Философия на успеха Навигатор на успеха TV предаване
 
 

 
 

Аксиоми

Методът е по-важен от резултата, както разумът е по-важен от паметта .
И.Екланд


 

От Мафия.Мениджерът. Наръчник на корпоративния Макиавели.Прев.от англ. Веселин Лаптев.2002.


Светът принадлежи на търпеливите. Много мисли, малко говори и още по-малко пиши. Ако не може да победите в честен бой, опитайте мръсните номера, или си намерете някой, който да се бие вместо вас. Приучвайте езика си да казва “ не знам”. Ако трябва да ударите някого, когато се ядосате, внимавайте да не ударите себе си. Огънят маже да се скрие, но пушекът – не.По-добре е враговете ви да ви считат за луд, отколкото за разумен и рационален човек.


 Дори мишката си има три дупки. Не се опитвайте да промените враговете си, а само да ги контролирайте.    Знайте къде са, какво мислят и на кого  се доверяват.Когато сте ядосан,  дръжте устата си затворена , а очите- отворени. По-добре си разчиствайте сметките, вместо да се ядосвате.Три неща не трябва да подценяваме:
1.Способностите на врага
2.Коварството на врага.
3.Алчността на врага.
Но не бива и да ги надценяваме.Който носи отговорност за друг, той плаща сметката.Гаргата, която се прави на чайка, неизбежно умира. Възползвайте се от предупрежденията на другите, но никога не ги предупреждавайте. Не късайте зелената ябълка, когато узрее тя сама ще падне в скута.


 Ако се наложи да измъквате змията от дупката и , най добре го направете с чужда ръка. Прибързаността е майка на нещастието. Никога не викай бедата тя сама ще се появи. Смелостта в бизнеса винаги е на първо място. А също на второ и на трето. Определяй приоритетите. Когато си заобиколен от алигатори първата ти работа е да пресушиш блатото.Хиляди приятели са малко, но един враг винаги е достатъчен. Няма такова нещо като безопасен враг.Плановате ви могат да бъдат сложни колкото е необходимо, но заповедите винаги трябва да са ясни и прости. Противникът не е толкова могъщ, колкото го мислите. Вие също.


“ Аз съм по-добър инвеститор, защото съм бизнесмен и по-добър бизнесмен, защото съм инвеститор.” У.Бъфет“Далеч по-добре е да се купи чудесна компания на сносна цена , отколкото сносна компания на чудесна цена”У.Бъфет“Всичко, което искаме , е да се занимаваме с бизнес, от който разбираме, той да се управлява от хора, които харесваме, и да бъде на изгодна цена спрямо своите перспективи в бъдеще” У.Бъфет“Купувам компании, не акции, компании, които бих искал да притежавам за винаги.” У.Бъфет“Искам да участвам в толкова добър бизнес, че дори и глупак да може да направи пари от него” У.Бъфет“Когато оценяваш хората,гледай за три основни неща: честност, интелигентност и енергия. Ако липсва първото, другите две ще те убият” У.Бъфет“В дългосрочен план,разбира се ,мениджърите, които използват счетоводни маневри, за да прикрият оперативни проблеми, ги очакват неприятности? У.Бъфет“Успехът при инвестирането не кореспондира с коефициента за интелигентност, стига нивото ви да е над 125 . Щом имате нормално развит интелект, това от което се нуждаете е характер, който да ви помогне да контролирате импулсите , които при инвестирането докарват останалите хора до неприятности.” У.Бъфет“ Не е нужно да бъдеш по.умен от останалите, трябва да бъдеш по-дисциплиниран” У.Бъфет“Инвестирането не е толкова сложно. Трябва да знаете счетоводство, езикът на бизнеса. Трябва да четете “Интелигентният мениджър” Имате нужда от съответна нагласа на ума, подходящ темперамент.... Четете Бен Греъм, Фил Фишер, четете годишните отчети и справките на фондовата борса, но не правете уравнения с гръцки букви в тях.” У.Бъфет


 

 

Правило- разговорите с потребителите трябва да се водят от позициите на взаимния интерес.
 Капката побеждава не със сила, а като пада по-често- римски принцип.


Науката намира, промишлеността прилага- човекът приспособява.Такава е била темата на панаира в Чикаго през далечната 1933 г.


Помнете ,че замаскираната критика е замаскиран комплимент. Не забравяйте, че никой никога не бие мъртво куче.
Д.Карнеги


Наистина колкото по-значителен е човек толкова , повече удовлетворение получават хората , които го оскърбяват. Много хора изпитват жестоко чувство на удовлетворение, оскърбявайки онези, които са по-образовани от тях или са преуспели повече от тях.
Д.Карнеги


Долните хора изпитват огромно удовлетворение , когато намират недостатъци и безразсъдни постъпки у великите хора.
Шопенхауер


Силата се нуждае от пари.
А.Буров


 

В света на бизнеса не се пита кой как печели, а колко печели.
А.БуровВие без конкуренция ще заприличате на амебите. Първични същества...В живота трябват великани на делото.Великани на мисълта. Великани на прогреса.
А.Буров

 


Откритието е да видиш това, което всеки друг е видял, и да мислиш онова, което никой не е посмял.

Алберт фон Шент Джорджи -нобелист


Ако не са изказани противоречиви мнения, няма от какво да се избере най-доброто.

Херодот –древногръцки историк


 

Успехът е игра-колкото повече играеш, толкова повече печелиш. А колкото повече печелиш ,толкова по-успешно играеш.

Алън Пийз го нарича Закон на резултата

 


От мъдростта израстват три изгоди:
добре да се мисли,
добре да се говори,
правилно да се действа.

Демокрит- древногръцки философ

 

Нагоре

 
 
Powered by VIB solutions - Web design, web development, SEO and marketing...